miércoles, 29 de abril de 2009

1. QUIN ÉS L’ORIGEN ETIMÒLOGIC DEL NOM JORDI I QUIN DIA ES CELEBRA LA SEVA ONOMÀSTICA? El nom de Jordi és un mot grec que vol dir llaurador o pagès i es elebra el 13 d'abril

2. QUI ERA, EN VERITAT, SANT JORDI? D’ON ERA ORIGINARI? SEGONS LA TRADICIÓ CATALANA ON ES VAN ESDEVENIR LES SEVES HEROICITATS? Sant Jordi va ser un militar romà, el Rei Pere I per agrair-lo el va anomenar patró de la cavalleria i noblesa Catalana.

3. PER QUIN MOTIU HISTÒRIC SANT JORDI ÉS EL PATRÓ DELS CAVALLERS? El fet que Sant Jordi sigui el patró dels cavallers, es deu a l’ajut que va fer el sant al rei Pere I l’any 1094. Segons s’explica, l’esmentat rei va guanyar una batalla contra els sarraïns després que aquest invoqués al sant.

4. QUINS ALTRES PAÏSOS EUROPEUS TENEN A SANT JORDI COM A PATRÓ, DE LA MATEIXA MANERA QUE HO ÉS A CATALUNYA? I A ARREU DEL MÓN? Catalunya, Caceres, Portugal, Arago, Russia, Anglaterra i Bulgaria

5. QUIN ÉS L’ORIGEN HISTÒRIC DE LA CELEBRACIÓ FESTIVA DEL 23 D’ABRIL, EN QUE ES REGALEN LLIBRES. La presència del llibre és deguda a que la diada coincideix amb el Dia internacional del llibre, que des de 1930 commemora la mort de Miguel de Cervantes

6. QUÈ EN SAPS DE LA CREU DE SANT JORDI? La veneració de Sant Jordi s'afermà amb les croades (s. XI-XIII), expedicions de cristians que pretenien expulsar els musulmans de Terra Santa.

7. D’ON VE LA TRADICIÓ DE REGALAR UNA ROSA A L’ENAMORADA? La llegenda diu què de la sang que sortí del drac que matà Sant Jordi en brotà un roser. Sant Jordi n’ agafà una i la regalà a la princesa, la seva estimada.

8. QUINES SÓN LES TRADICIONS GASTRONÒMIQUES DEL DIA DE SANT JORDI? DESCRIU ALGUN PLAT TÍPIC
RECEPTA DE SANT JORDI. Ingredients 3 ous 1/4 de litre de llet 100g de sucre usual 1/2 pinya 100g de nata 1 copeta de xarop de grosella2 kg de gel 1/2 llauna de melmelada d'albercoc 100g de maduixes 100g de melindros 50g de sucre llustre 3 fulls de cola de peixPreparacióBullir la llet. Fer una crema amb els rovells, el sucre usual i la llet. En treure-la del foc, afegir-hi la cola de peix prèviament remullada. Remenar fins que la cola sigui ben dissolta. Posar-la a refredar sobre el gel trinxat.Tallar els melindros tots de la mida de l'alçària d'un motllo flamera gran, o d'una cassola que sigui poc alta i ben plana, col·locar-los tot el volt, fent venir cap a fora el costat exterior dels melindros. tallar els bocins a tiretes.Quant la crema bavaresa sigui quasi freda (procurant de no deixar-la prendre) afegir-hi els retallats de melindros, la grosella, la meitat de la nata, les maduixes triades, rentades i ben escorregudes i la meitat de la melmelada.Barrejar-ho i omplir-ne l'interior del motllo, que primerament s'haurà revestit de mitjos melindros. Voltar-lo de gel fins que quedi ben pres el contingut. Arranar els caps dels melindros, deixant-los a l'alçària de la pasta de bavaresa interior.Amb un ganivet ben esmolat, pelar la pinya i reduir-la després a rodones del gruix d'un duro. Partir-les pel mig i amb un tallapastes rodó, tallar la part del cor.Escórrer la nata, afegir-hi el suc de llustre i ficar-la a la mànega amb el cornet de 9 puntes, deixant-la sobre el gel trinxat.

9. FES UN RECULL DE 2 o 3 FRASES FETES, REFRANYS O DITES RELACIONADES AMB SANT JORDI
-Bon sol per Sant Jordi i per Sant Marc podràs veure el vi a raig.

-Per Sant Jordi vigila ton ordi; si en veus una espiga aquí, altra espiga allà, vés-te’n a casa, que prou ordi hi haurà

-Pluja per Sant Jordi i per Sant Marc,porrons i barrals trencats.